utorok 26. januára 2016

Kráľovná čoskoro bez kráľovstva | Invázia do Tearlingu



Autor: Erika Johansen 
Názov: Invázia do Tearlingu 
Séria: The Queen of the Tearling 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: YOLi, 2016 (SR) 
Hodnotenie na GR: 4.15
Kelseu Glynnovú, mladú kráľovnú Tearlingu, čaká výzva, akej dosiaľ nečelila. Zastavením zásielok otrokov do Mortmesnu nahnevala Červenú kráľovnú – brutálnu vládkyňu, ktorej moc pramení z čiernej mágie. Tá teraz posiela do Tearlingu armádu, aby ho pripravila úplne o všetko. Inváziu už nič zastaví.
Ako sa mortská armáda blíži k hlavnému mestu, Kelsea nadobúda tajomnú moc. Dokáže sa spojiť s obdobím pred Prechodom a zisťuje, že sa musí spoľahnúť na čudného, možno aj nebezpečného spojenca – ženu menom Lily, ktorá žila pred mnohými rokmi. Osud Tearlingu aj Kelseinej duše závisí práve od Lily, Kelsea však možno nebude mať dosť času, aby si to overila.

„Aj drobné gestá vľúdnosti majú potenciálne ohromný prínos Iba veľmi krátkozraký človek si myslí opak.“
Erika Johansen vo svojej prvotine dokázala, že nepíše ako začiatočník a štyri roky, pre niekoho nudného, štúdia práva skutočne zúročila. Napriek tomu prišli aj negatívne ohlasy, ktoré sa púšťali do rôznych častí príbehu, ale najviac sa zhodovali v jednom – začiatok je príliš zdĺhavý a väčšinu čitateľov proste odradil. Nuž, potom by sa mali pripraviť, pretože táto kniha začne tak rýchlo, že pri tom nestihnete ani žmurknúť.
Rozprávačkou príbehu je vo väčšine Kelsea, novopečená kráľovná, na ktorú dopadne ťarcha vládnutia. Snažila sa svojim ľuďom pomôcť a zrušila lotériu, v ktorej sa z vybraných osôb stával tovar v podobe otroctva. Ale tým si kráľovná skôr zavarila a teraz musí čeliť následkom.
Bez ohľadu na to, čo všetko ju jej opatrovníci naučili, ju nikto nedokázal pripraviť na skutočné vládnutie. Musí spoliehať na seba a pripraviť sa na nesúhlas ostatných, ktorí kritizujú všetko, čo urobí.
Nuž, potom sa nemajú čudovať, že má niekto nutkanie tresnúť „korunou“ na stôl a celé to prenechať im, keď sa v tom tak vyznajú. Je to veľmi ťažká skúška hlavne pre psychiku kráľovnej, čo sa jasne pretaví do potemnenia celého príbehu. Nedokážu ho presvetliť ani časté ľúbostné vzplanutia.
Keďže to bolo ešte príliš málo zložité, dodala nám autorka aj časti z minulosti, v ktorých sa stretávame s Lily, ktorá žije v dystopickej verzii predmestia moderného veľkomesta obohnaného vysokým múrom. No a táto žena má ešte tú drzosť, že zasahuje do deja.
„Sláva je veľká vec, ale bledne v porovnaní so všetkým, či pre ňu musíme obetovať. Domov, rodinu, dlhý život plný pokoja. Aj to sú veľké veci, a keď bažíme po sláve, vzdávame sa ich.“
Originálne pôsobiaci svet a jeho vznik je jedným z hnacích motorov tejto série, takže táto historická vložka, akokoľvek neočakávaná a trošku rozvláčnejšia bola, je nakoniec vlastne fascinujúca. Pretože sa zameriava na to, ako Tearling vznikol. Takisto dáva dostatok priestoru na vznik rôznych teórií a možnosť pre čitateľky, ako si zničiť dokonalú manikúru.
V príbehu je zaujímavá rovnováha opisov i akčnejších častí. Bližšie spoznáme jednotlivé postavy a ich charaktery, ako aj samotnú kráľovnú, či už tú z Tearlingu alebo tú Červenú. Odhaľujú sa identity mnohých postáv.

Nejasnosti sa vyriešia a z niektorých prepojení sa až krúti v hlave, ale stále ostáva veľa nezodpovedaného. Tajomná postava Fantóma je ešte väčšmi zahalená v temnote. Navyše sa zdá, že sa do nej prepadá aj samotná Kelsea
Invázia do Tearlingu plynule nadviazala tam, kde prvá kniha skončila.. Ponúka príbeh ešte o niečo temnejší a zamotanejší, než nám bol predstavený na začiatku prvej knihy. Autorka svoju pozornosť zamerala rôznymi smermi, čím zaručila, že sa čitateľ nebude nudiť.
Prichádza s niekoľkými odpoveďami, ale takisto s otázkami. Mágia dostáva nové rozmery, rovnako aj intrigy. Osvieženie prinášajú aj poriadne živé dialógy medzi postavami a uštipačné poznámky v réžii kráľovninho cholerického ja. Možno sa miestami opäť prejavuje autorkina posadnutosť opismi, ale príbeh je posunutý na celkom novú úroveň, takže všetky nedostatky proste strácajú na dôležitosti. A ako to už býva, to najdôležitejšie sa zase dozvieme možno až v pokračovaní.

2 komentáre: