sobota 16. januára 2016

Lunar Chronicles projekt | Novely


 Žiadna poriadna séria sa nezaobíde bez kratších príbehov, ktoré ju dopĺňajú. Výnimkou nie je ani Lunar Chronicles (Měsíční kroniky). V tomto prípade máme k dispozícii viac ako len jeden príbeh. Zlá kráľovná, ktorá sa rada pýtala na názor zrkadla, je neodmysliteľnou súčasťou príbehu o Snehulienke. Levana, krutá panovníčka z Mesiaca, rozpráva vlastný príbeh. Avšak nie je sama...

Autor: Marissa Meyer  
Názov: Nejkrásnější (The Fairest) 
Séria: The Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) 
Diel: 3,5 (udalosťami však spadá pred sériu) 
Slovenské alebo české vydanie: Egmont, 2015 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.03
Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Akdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.

Keďže je posledná kniha Winter napísaná na motívy Snehulienky, je jasné, že k tejto hlavne hrdinke potrebujeme aj poriadne zlú kráľovnú, ktorá svoj výzor stavia nad všetko ostatné. Zvláštne je, že Levanu sme mali v príbehu prítomnú už od prvej knihy, no jej príbeh sa dozvedáme až neskôr.
Autorka sama povedala, že tento príbeh je taký most medzi CressWinter, dopovie to, čo potrebujeme vedieť na to, aby sme pochopili Levanu ako osobnosť, nielen aby sme ju odsudzovali ako tú zápornú postavu.
Navyše to posúva hranice rozprávky, kde je jasne určené, kto je dobrý a kto zlý. Čierno-biele rozdelenie. V tomto prípade máme možnosť preskúmať pohnútky postavy. Prečo sa správa tak, ako sa správa.
Kvôli tomu Marissa Meyer napísala tento príbeh. Je trošku obsiahlejší než priemerné novely k sérii, ale čítanie je to skutočne zaujímavé. Problém je však v tom, že bez ohľadu na všetko, čo sa dozvieme o Levane a jej mladosti (a detstve), ju nevnímame pozitívnejšie. Pretože možno nájdeme ospravedlnenie jej konania, ale to nie je dôvod, aby bola taká zlá a zákerná.


Oficiálne knižné video:
Obálky niektorých svetových vydaní:
Zľava: Česko, Amerika
Zľava: Thajsko, Turecko

Autor: Marissa Meyer  
Názov: Stars Above 
Séria: The Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) 
Slovenské alebo české vydanie: v angličtine vychádza 2. 2. 1016
Táto zbierka noviel sa nedá presne zaradiť do série, keďže každý príbeh by sa mal čítať po skončení inej knihy a niektoré sa dokonca odohrávajú ešte pred udalosťami v knihe Cinder.

Už publikované novely:
Glitches: Tento príbeh sa odohráva pred udalosťami v knihe Cinder. Vlastne máme možnosť vidieť, aké to oblo pre Cinder, keď prišla bývať k svojej novej rodine. Takisto sa dozvedáme, ako sa cítila ako „novovzniknutý“ kyborg.
The Queen’s Army: V tomto príbehu sa dozvieme niečo bližšie o hlavnej postave knihy Scarlet, o Vlkovi. O jeho živote na Mesiaci, o dlhom výcviku a hlavne jeho odhodlaní, nestať sa netvorom, za ktorého ho považujú.
Carnswell’s Guide to Being Lucky: Carnswell Thorne ukradol srdcia miliónom ženám svojím humorom a šarmom. Takže trikrát hurá za príbeh z jeho pohľadu. Čo na tom, že v tejto krátkej novielke má len trinásť rokov.
The Little Android: Autorka má skutočne rada re-tellingy, v tomto prípade siahla po klasike z pera Hansa Christiana Andersena. Malá morská víla je čarovný príbeh, avšak v tomto prípade nemá hlavná ženská postava chvost, ale mozog plný káblikov a miesto osobnosti naprogramovaný čip. Príbeh o androidovi, ktorý sa zamiloval do človeka. (Nepripomína vám to Iko?) Príbeh so sériou nemá nič spoločné.

Doteraz nepublikované:
The Keeper: Z príbehu vieme, že Scarlet a Cinder sa kedysi stretli, keď boli ešte veľmi malé. V tomto príbehu sa spolu s nimi vrátime do minulosti, keď bol v dome Michelle Benoitovej veľmi zaujímavý hosť.
After Sunshine Passes By: Cress vyrastala sama, odlúčená od sveta a prežívala v satelite. Ako sa sem dostala? Možno toto krátke dielo nám dá odpoveď a doplní medzery v odpovediach.
The Princess and the Guard: Tento krátky príbeh je o Winter a Jacinovi a odpovedá na otázky, ktoré sa počas čítania objavili o ich vzťahu, ale aj o Winteriných jazvách a o jej šialenstve.
The Mechanic: Všetci vieme, ako sa Kai stretol so Cinder. Prišiel za ňou jedného dňa a požiadal ju o opravenie androidu. Stará scéna. Ale ako sa na to všetko pozeral Kai? Nuž, toto je písané z jeho pohľadu, takže nájdeme odpoveď.
Something Old, Something New: Epilóg k Winter a podľa názvu je jasné, o čo pôjde. Veľká svadba. Ale kto si berie koho?

Obálky:



2 komentáre:

  1. Ona napísala toľko noviel? :D Ani som nevedela, Niečo sa mi marí len o tej prvej, ale nikdy ma nelákala. Neviem, asi som divná, ale akosi ma nezaujíma čítať o Levane. :D :D No obálka je pecková.
    A možno by som si prečítala ešte tú novelku, ako to bolo pred Cinder. To by mohlo byť zaujímavé.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som čítala všetky novely, čo boli zatiaľ publikované (teda, okrem Levany) a môžem povedať, že sú super. Hoci niektoré sú trošku slabšie, ale je to príjemné čítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť