streda 6. januára 2016

Naprieč vesmírom k rodine | Born of Ice



Autor: Sherrilyn Kenyon 
Názov: Born of Ice 
Séria: The League (Nemesis Legacy – Gen 2) 
Diel: tretí (druhý) 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.30
Devyn Kell spent his life in service to the League until he learned of the double dealing and backstabbing that was costing innocent people their lives. Refusing to play those politics, he became a Runner&38212;someone who makes sure planets get the weapons, medicine and supplies they need to survive. May the gods have mercy on any who get in his way, because he definitely won’t.
Alix Garran is a woman on the run from a past she can’t escape. Signing on to work for Devyn as a System’s Engineer, she finds a cause she can fight for—and a man she can respect. But as Alix’s past catches up to her, and Devyn’s old enemies turn lethal, they have to fight together… or fall alone.

“No one can make you feel low unless you allow them to.“
Sherrilny Kenyon je skvelá autorka, hoci má sklony písať svoje príbehy podľa istej schémy. Vo všetkých sa dá nájsť prakticky to isté. Dvaja hrdinovia, ktorí si prešli peklom, sa raz stretnú a ani jeden z nich neverí, že má nárok na šťastie.
Aby to bolo ešte vtipnejšie, tak trochu proti sebe bojujú a jeden druhého sa snažia zabiť. Alebo dostať do väzenia, čo veľmi nefunguje, takže opäť prichádza na rad smrť. No a napriek zrade, bolesti a minulosti a všetkému ostatnému sa nejako stane, že to medzi týmito dvoma zúfalými dušami predsa len nejako zafunguje. A oni sa s radosťou zmenia na králiky v ruji.
Táto kniha nie je výnimkou a tento typický podpis autorky je jasne prítomný. Úžasné je, že napriek všetkým častiam, ktoré by mali čitateľa odradiť od čítania, ide o dobrý príbeh. Sherrilyn jedinečný štýl dokáže proste zaujať.
Postavy sú také skvele vykreslené, že ich chcete buď pozabíjať, alebo zachrániť v závislosti od toho, či sú dobré alebo zlé. Je dosť veľká pravdepodobnosť, že vás stihnú aj rozplakať. Inak to nebolo ani s Deynom a Alix. Aj keď hrdinka s komplexom menejcennosti a názorom, že nedokáže natrvalo získať pozornosť svojho vyvoleného, je miestami až únavná.
“When everything else falls down around us, just knowing that there's another person who will miss us when we're gone is enough to see us through our darkest moments."
Všetko to dopĺňajú primerané opisy prostredia nových svetov a technológii, pri ktorých zaplesá nielen technický nadšenec. Vesmír je neprebádaná oblasť a nikto si nemusí zväzovať ruky okovami konvencií. Prakticky všetko je dovolené.
Nové rasy, nové svety a pravidlá a bytosti, ktoré tie pravidlá radi porušujú. V spojení so zábavnými dialógmi, vtipnými situáciami, potenciálnymi hláškami a emotívnymi časťami vytvárajú práve tú dokonalú rovnováhu, ktorá núti čitateľ proste pokračovať ďalej.
Kniha je však trošku iná proti prvým dvom dielom. Táto konkrétne je zameraná už na druhú generáciu, ale dalo by sa povedať, že nadväzuje na druhý diel. Autorka sa skutočne snažila, aby neprezradila nič podstatné z nasledujúcich dielov série. Problém je v tom, že niekedy sa snažila byť taká záhadná, až sa čitateľ mierne stratil v menách. Našťastie celý ten cirkus dokáže fungovať aj bez dokonalej znalosti pôvodu jednotlivých postáv.
Born of Ice je skvelých pokračovaním úspešnej série. Autorka v ňom opäť dokázala, že výber prostredia i spracovanie dokáže nahradiť originalitu. Tento príbeh ponúka všetko, na čo sú čitatelia zvyknutí – akciu, zradu, tajomstvá, emócie a naozaj skvelý zážitok z čítania. Bez ohľadu na to, že od začiatku je jasné, ako to všetko dopadne.

1 komentár: